Halux valgus a priečne plochá noha

Halux valgus je deformita nohy, pri ktorej vzniká vnútorná rotácia palca a jeho vybočenie, kde neskôr na vnútornej strane nohy v oblasti kĺbu vznikajú aj kostné výrastky, prípadne otlaky. Najčastejšie je halux valgus sprevádzaný priečne plochou nohou, teda padnutím priečnej ale aj pozdĺžnej klenby.

Vznik deformity palca a priečne plochej nohy je multifaktoriálne podmienený. Veľký význam pri jeho vzniku má nevhodná obuv, najčastejšie úzka na vysokom podpätku, kedy sa celá váha prenáša na oblasť priehlavku a prednej nohy. Taktiež sa na vzniku haluxov  podieľa genetická predispozícia, preťažovanie a úrazy.

Deformita vzniká patologickou prestavbou celého predonožia, teda postupne dochádza k vybočovaniu palca, pri čom sa skracujú šľachy v oblasti medzi palcom a druhým prstom nohy. Ďalším preťažovaním sa začínajú skracovať šľachy na chrbte nohy, ktoré môžu spôsobiť drápovitú deformitu prstov, prípadne kladivkovité prsty. Deformita prednej nohy sa postupne zhoršuje, dochádza k vejárovitému rozšíreniu záprstných kostí, bolesti v oblasti planty nohy, subluxácii až luxácii prstov nohy, tlaku hlavičiek záprstných kostí, v oblasti palca k spotrebovaniu kĺbnej chrupavky.

V ľahších prípadoch stačí nosenie ortopedických vložiek, rôznych ortéz a korektorov chybného postavenia palca, aj ostatných prstov, čo však neprináša dlhodobé výsledky . Ak je stav vážny a bolestivý, a to tak, že pacient nemôže chodiť v bežnej alebo ortopedickej obuvi, pristúpime k operácii.

Najčastejšie perácie vykonávané na našom pracovisku:
Chevron osteotómia - preťatie kosti v tvare V a posun
SCARF osteotómia - osteotómia tvaru Z, posun a fixácia skrutkou
Brandes-Kellerova resekčná artroplastika - odstránenie bližšej časti článku palca
Proximálna osteotómia - preťatie kosti v oblasti bližšieho konca prvej záprstnej kosti a jej posun, fixácia skrutkou
Lapidus - znehybnenie kĺbu medzi záprstnou kosťou a kosťou nártu, fixácia skrutkami alebo dlahou
Metatarzofalangeálna artrodéza - znehybnenie a napravenie kĺbu palca
McBride - korekcia iba mäkkých tkanív, bez posunu kostí
Weillova operácia – osteotómia metatarzov, posunutie do správneho postavenia a fixácia skrutkami
Hoffmanova operácia – extirpácia hlavičiek metatarzov – liečba reumatoidnej nohy